Αρχική
Το σχολείο μας
Συλλογή Φωτογραφιών
Περιβαλ/ική Εκπαίδευση
Το χωριό μας
Συνδέσεις

 

 

κατασκευή και συντήρηση δικτυακού χώρου

 

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

 

Κατά τις  σχολικές χρονιές 2002-03 και 2003-04 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία δύο προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Τα πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση
στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ,
με επιβλέποντα φορέα 
το Πανεπιστήμιο Αιγαίου    

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

                                                 

Σχολική χρονιά 2002-03
 
Παραδοσιακά επαγγέλματα και ασχολίες που κινδυνεύουν να χαθούν
 

bullet

Προσέγγιση παραδοσιακών επαγγελμάτων και ασχολιών που οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και η πολιτισμική εξέλιξη έχουν οδηγήσει σε οριακή κατάσταση ή αφανισμό. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εφαρμογών και της παγκόσμιας οικονομικής διασύνδεσης έχουν επηρεάσει όχι μόνο τις παραγωγικές μεθόδους αλλά και τις κοινωνικές ασχολίες των κατοίκων της υπαίθρου, οδηγώντας στην περιθωριοποίηση ασχολιών και επαγγελμάτων κυρίαρχων σε παλαιότερες εποχές. Η προσέγγιση αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω κατάλληλα σχεδιασμένου περιβαλλοντικού προγράμματος, βασισμένου στη μέθοδο project.
 

Σχολική χρονιά 2003-04
 
Λιγνίτης- Φως, Λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου


            Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από κοινού σε συνεργασία
με το 3/θ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Λουκά
 
bullet

Προσέγγιση ενός χώρου που αποτελεί ένα από τα λιγοστά μνημεία της βιομηχανικής εποχής στην Ελλάδα, αν και δεν είναι τόσο γνωστό.Ο λιγνίτης από το λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου (περιοχή Μπρινιάς Αγίου Λουκά) αποτελούσε για πάρα πολλά χρόνια κυρίαρχο καύσιμο για τη λειτουργία του πρώτου θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας (στον Κάραβο Αλιβερίου) , που άνοιξε το δρόμο για τον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη των επόμενων χρόνων, ενώ παράλληλα έδωσε διέξοδο ανάπτυξης και στην τοπική κοινωνία. Ο τερματισμός της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου ανέδειξε πλήθος οικονομικών, αλλά και κυρίως περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία ατυχώς είναι για την ώρα η μοναδική κληρονομιά που η εκμετάλλευση του λιγνίτη άφησε. Ο χώρος των ορυχείων έχει εγκαταλειφθεί, οι εγκαταστάσεις μένουν ασυντήρητες και κινδυνεύουν να καταστραφούν.  Η επιφανειακή εξόρυξη άφησε τελειώνοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης κατεστραμμένα και αναξιοποίητα, αλλάζοντας βίαια την αισθητική του τοπίου. Η προσέγγιση αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω κατάλληλα σχεδιασμένου περιβαλλοντικού προγράμματος, βασισμένου στη μέθοδο project.

 

 

 

                                                

              Αρχική Το σχολείο μας Συλλογή Φωτογραφιών Περιβαλ/ική Εκπαίδευση Το χωριό μας Συνδέσεις